Succesul unei campanii de Facebook Ads depinde in mare parte de optimizarea ei in prealabil. Pe langa faptul ca trebuie sa te gandesti din timp la strategie, in functie de audienta si de obiectivele tale, trebuie sa pregatesti cu atentie si implementarea campaniei de Facebook Ads. Iti oferim, in cele ce urmeaza, cinci idei si instrumente pe care expertii in retelele de socializare le folosesc zilnic.
Optimizare Facebook Ads – de ce ai nevoie de optimizarea campaniilor de Facebook Ads?
Facebook Ads reprezinta unul din cele mai eficiente instrumente pentru a-ti extinde audienta si pentru a obtine vizitatori noi. Campaniile bine executate pot indeplini o serie de obiective de performanta si vizibiliate. In schimb, campaniile prost optimizate risca sa iti provoace chetuieli inutile asa ca este important sa le configurezi in mod corespunzator.
Care sunt cele mai bune practici pentru optimizare Facebook Ads? Am adunat pentru tine cinci sfaturi utile pentru optimizare Facebook Ads.
1. Alege obiective corecte pentru campanie
Structura unei campanii facebook este impartita in Campanie>Set de Anunturi>Anunturi. Obiectivul este ales la nivel de campanie si acesta este cel care va defini posibilele mecanisme si formate de achizitie. Pentru o campanie cat mai optimizata, trebuie sa alegi obiectivele potrivite. Exista mai multe intrebari care te pot ajuta sa determini ce iti doresti: mai multe like-uri? Mai multe vizite? Mai multe interactiuni? Mai multi abonati? Mai multe comentarii? Pentru fiecare vizibilitate sau obiectiv de performanta sunt disponibile formate de campanie. De retinut este faptul ca, odata alegerea facuta, va fi imposibil sa iti modifici obiectivele. Va trebui sa recreezi o campanie.
2. Ai incredere in algoritmii de targetare
Facebook Ads iti permite sa targetezi audiente foarte specifice si poti modifica aceasta setare in orice moment prin intermediul managerului de anunturi. Poti alege din urmatoarele trei actiuni:
- Audienta principala – solutia ideala pentru companiile care incep fara date despre clienti din campaniile anterioare. Aceasta optiune iti permite sa determini criterii demografice sau comportamentale din datele Facebook si Instagram.
- Audienta personalizata – aceasta optiune este conceputa pentru a defini un public tinta pe baza propriilor criterii. Poti importa informatii din surse diverse precum o lista de clienti, un site web sau un videoclip.
- Audienta similara – daca ai deja o baza de date de clienti existenta, poti selecta audienta similara. Aceasta iti permite sa transmit informatiile pe care le detii pentru a viza persoane cu profiluri similare, folosind algoritmul Facebook.
Cam atat despre teorie. Daca in trecut se recomanda configurarea cat mai precisa a audientelor, practicile s-au schimbat radical. In ziua de azi (in principal din cauza sfarsitului urmaririi si cookie-urilor), Facebook nu recomanda directionarea campaniile pe majoritatea bugetelor. In termeni pratici, ar trebuie sa lasi algoritmul sa gaseasca utilizatori internationali.
Acelasi lucru este valabil si pentru plasare: ar trebui sa lasi Facebook sa aleaga unde sa distribuie campaniile dintre diferitele canale posibile (Instagram, stories, coloana din drapta, etc). Atunci cand bugetul de optimizare a campaniilor de facebook Ads este mai redus, poti lansa campanii de retargeting sau campanii care sa excluda o parte din publicul tau pentru a maximiza conversia. Dar acest lucru ar trebui sa vina dupa campanii mai generice pe bazine de audienta mai mari.
3. Personalizarea si optimizarea elementelor vizuale si ale wordingului
Alegerea elementelor vizuale este cruciala pentru succesul campaniei Facebook Ads. Prin personalizarea elementelor vizuale si optimizarea formatelor acestora, iti maximizezi sansele de a creste ratele de click-uri, CPC-urile, ratele de conversie si alti indicatori de performanta. Tine cont de faptul ca elementele vizuale vor fi intotdeauna elementele centrale ale campaniei tale si ca potentialii clienti vor da click doar pe elementele vizuale atractive. Pentru a gasi formatele potrivite (poze, video), incearca sa te pui in locul publicului tau tinta si sa pui accentul pe elementele vizuale pe care ai dori sa le vezi intr-un anunt.
4. Segmenteaza campaniile folosind teste A/B
Testele A/B sunt deosebit de utile atunci cand esti interesat de optimizare Facebook Ads deoarece iti permit sa determini care targetare sau care anunturi genereaza cele mai bune performante. Poti efectua teste cu privire la urmatorii parametri:
- Ora de publicare: defineste ore de publicare diferite incadrul testelor A/B pentru a alege ora care ofera cea mai buna rata de impresie.
- Frecventa de publicare: defineste diferite frecvente de publicare pentru a o selecta pe cea care ofera cel mai bun raport rata de imprimare/pret.
- Elemente vizuale: poti testa mai multe elemente vizuale pentru a-l selecta pe cel care genereaza cel mai mult engagement.
- Mesaje: incearca diferite mesaje pentru a le determina pe cele msi eficiente (directionate sau generale).
- Segmente de public: poti testa campania ta pe diferite segmente de public pentru a vedea care este cea mai potrivita pentru campania ta de targetare.
5. Testeaza lucruri noi si multiplica formatele
Cele mai bune practici Facebook Ads se schimba extrem de des. Acest articol nu va fi neaparat relevant peste cateva luni sau peste cativa ani. Principalul sfat pentru o performanta buna este acela de a efectua mai multe teste: formate, teste, locatii, etc. Incercand diferitele posibilitati oferite de platforma vei fi in cea mai buna pozitie pentru a gasi mecanismul cel mai bine adaptat nevoilor tale.